Ei ole mitään mukavampaa, kuin istahtaa pelituoliin, napata ohjain käteen ja uppoutua virtuaaliseen maailmaan. Mutta oletko koskaan miettinyt, että miten voisi tsekata muuten kuin pelejä voittamalla sitä, että miten hyvin oikeasti pelaat? Jokainen pelaaja haluaa varmasti olla mestaripelaaja.
Samalla voi pohdiskella omia pelitottumuksia. Onko oma pelaaminen hallinnassa? Tässä kannattaa olla rehellinen ja olla valmis tekemään muutoksia.
Yksi helppo tapa on tallentaa omia pelisessioita. Useimmat pelikonsolit ja tietokonepelit tarjoavat mahdollisuuden tallentaa videoita pelaamisesta. Kun on pelisessio tallessa, voi myöhemmin tsekata, että miten meni. Siitä näkee selkeästi omat vahvuudet ja heikkoudet pelaamisessa. Vaikka välillä voikin tuntua siltä, että on ihan huippu, kun räjäyttelee vastustajia vasemmalta ja oikealta, niin pelivideo voi paljastaa jotain muuta. Ehkä huomaa, että jääkin liian usein kiinni samoista virheistä, tai ei oikein hyödynnä kaikkia mahdollisuuksia. Tai että on jäänyt joku hyvä tarjous, kuten 100 kr bonus, kokonaan hyödyntämättä.
Ja jos on pelikavereita, joilla on myös tallenteita, voitte katsoa niitä yhdessä. Siinä voi jakaa vinkkejä ja neuvoja toisilleen. Jos vaikka käyttää aina samaa taktiikkaa, mutta kaverilla onkin parempi, niin siinä on hyvä tilaisuus oppia uutta ja kehittää itseään.
Toinen tosi hyvä tapa on kaivaa esiin omat tilastot. Monissa peleissä on seurantaominaisuuksia, jotka kertovat kaikenlaista suorituskyvystä. Ne ei ole mitään nörttijuttuja, vaan ne voivat oikeasti auttaa tajuamaan, miten pelaaminen sujuu.
Sieltä voi katsoa, kuinka monta kertaa on esimerkiksi vienyt voiton kotiin. Tai kuinka monta kertaa on hävinnyt, ja mitkä ovat olleet keskimääräiset pisteet per peli. Ne antavat hyvän kuvan siitä, millainen pelaaja oikein olet. Jos huomaat, että voitot loistavat poissaolollaan, saattaa olla aika pistää taktiikat ihan uusiksi. Tai jos keskimääräiset pisteet ovat aina pohjamudissa, voisi ehkä hioa omia taktiikoitaan vähän parempaan kuntoon. Tilastoista ei kannata kuitenkaan masentua liikaa. Ne ovat enemmänkin suuntaa antavia.
Voi myös kysyä suoraan muilta pelaajilta, että millaisena pelaajana sinua pidetään. Moni saattaa olla ihan positiivisesti yllättynyt, jos joku ihan varta vasten kysyy mielipidettä.
Muilta kysyessä on hyvä olla valmis ottamaan vastaan myös rakentavaa kritiikkiä. Sieltä saattaa tulla sitä, että joku arvostelee omaa pelityyliä tai taitoja. Niistä palautteista voi kuitenkin löytyä ihan timanttisia vinkkejä. Niillä voi nostaa oman pelin tasoa huimasti.
Kun miettii, miten kehittyä pelaajana, siinä samalla voi arvioida pelitottumuksiaan. Pelaako omasta mielestä sopivasti? Jos samaa kysyttäisiin läheisiltä, olisiko vastaus sama? Nämä ovat kysymyksiä, joita on hyvä pohtia aina välillä. Jos näihin kysymyksiin tulee huolestuttavia vastauksia, pitää asettaa itselleen ihan uudet tavoitteet pelaamisen suhteen.
Ihan koko ajan kannattaa pitää silmällä peliaikaa. On tärkeätä, että pelaamisen lisäksi elämään jää aikaa muillekin jutuille. Pitää muistaa pitää silmällä sitäkin, paljonko rahaa uppoaa peleihin. Monet pelit houkuttelevat ostamaan lisäsisältöä tai etuja oikealla rahalla. Mutta jos huomaa, että pelitili huutaa tyhjyyttään tai tuntee jatkuvaa tarvetta käyttää lisää rahaa peleihin, niin ehkä olisi aika laittaa vähän jarrua päälle. Aseta itsellesi budjetti ja pysy siinä.
Älä unohda sitäkään, miten pelaaminen vaikuttaa kroppaan ja mieleen. Pelaaminen vaikuttaa nimittäin molempiin. On paljon uutisia siitä, miten liiallinen pelaaminen voi johtaa unettomuuteen, jumituksiin ja kipuihin. Ihan todella liialliseksi äitynyt pelaaminen voi aiheuttaa myös stressiä, ahdistusta ja muita mielen ongelmia. Jos huomaa, että pelaaminen vaikuttaa negatiivisesti, pitää harkita pelaamisen vähentämistä ja etsiä tarvittaessa apua ammattilaiselta.
Pelaaminen on tärkeää, mutta niin ovat ihmisetkin. Muista pitää huolta myös sosiaalisista suhteista. Vaikka pelaaminen onkin kivaa ja yhdistää ihmisiä, liika pelaaminen voi johtaa siihen, että unohdat muut tärkeät pelin ulkopuolella olevat ihmiset elämässä. Älä jää yksin ruudun taakse, vaan varaa aikaa myös lähipiirille. Niiden kanssa nauraminen ja höpöttely välillä on paljon antoisampaa kuin yksin nököttäminen.
Evästeet auttavat meitä tarjoamaan parhaimman käyttökokemuksen ilmaiskierroksia-ilman-talletusta.fi -sivustolla. Jatkamalla sivustolla annat meille luvan evästeiden käyttöön.